Bezienswaardigheden in de buurt

Bezienswaardigheden in de buurt

toerisme-elena

ELENA

In de 18de en 19de eeuw was Elena het centrum voor ambacht, handel en cultuur. De stad Elena zelf en de plaatselijke bevolking speelden een belangrijke rol in de Bulgaarse Revival. Zij namen deel aan bijna elke belangrijke gebeurtenis van het moment o.a. Velcho’s samenzwering in 1835 en Tarnovo Opstand in 1862.
Ook staat het stadje Elena bekend als het ” Bulgaarse Bethlehem “, omdat er maar liefst 3 kerken waren tijdens de Revival, op dat moment een unicum.

147 culturele monumenten werden in Elena bewaard, waaronder 7 van hen van nationaal belang zijn:

Het geboortehuis van Ilarion Makareopolski

Van alle oude bewaarde gebleven huizen in Elena is dit het meest interessante. Het is een cultureel monument van nationaal belang. De strijder voor de onafhankelijkheid van de kerk, Ilarion Makariopolski, zijn broer Nikola Mihaylovski – een prominente erudiet en culturele renaissance figuur, en zijn zoon, de dichter satiricus Stoyan Mihaylovski, geboren in dat huis.

De Torenklok

Als u een bezoekje brengt aan Elena, is het een rariteit dat men de torenklok niet hoort luiden. Het is een van de belangrijkste en meest gewaardeerde symbolen. Het werd gebouwd in 1812 door een onbekende meester – bouwer. Deze 15 meter hoge toren is te zien vanuit elk punt van de stad.

Daskalolivnitsata

De eerste moderne klas school in Bulgarije die in 1844 werd geopend en ondergebracht in een speciaal geconstrueerd gebouw in de stad van Elena.
De architectonische en historische complex ” Daskalolivnitsata” is gelegen in het centrum, een deel van het complex is het schoolgebouw en het andere deel de “St. Nikola” kerk en de Kamburov Inn. De kerk ” De Hemelvaart van de Heilige Maagd ” bevindt zich in de tuin. Het complex maakt deel uit van een van de 100 nationale toeristische sites.

De kerk “St. Nikola “

Het is de eerste heilige plaats van Elena. Het bestond reeds vóór de 16e eeuw. Het werd volledig ingericht door de beroemde Elena icon- schilders van die tijd – David en Yyakov.

De vijf huizen van Razsukanov

De vijf huizen van ”Razsukanov” ook genoemd de vijf huizen van “Hadzhidimitrov” zijn gelegen in Sava Katrafilov straat, zijn culturele monumenten met nationale waarde. Het is een zeer interessant architectonische ensemble van vijf huizen onder één dak. De huizen werden gebouwd door vader Hadji Dimitar Razsukanov voor zijn vijf zonen.

Het huis van Popnikolov

Het is een van de meest karakteristieke huizen in Elena. Het werd gebouwd rond het jaar 1830, in de eerste jaren na de bevrijding. Het is een gebouw telt drie verdiepingen.
Op de dag van vandaag bevinden zich daar 780 van de 6000 etnografische voorwerpen die behoren tot het culturele erfgoed. Zowel werken van Bulgaarse renaissance als moderne kunst en veel oude boeken kan je daar bewonderen.

Maryanski klooster “De Heilige Transfiguratie”

In het dorp van Maryan ( 4km oosten richting van de stad van Elena ) ligt de Maryanski klooster ” De Heilige Transfiguratie”. Het werd gebouwd op de plaats van een ander klooster dat bestond tijdens de VIII – IX eeuw. De bewijzen hiervoor zijn 6 kolomkapitalen die daar zijn aangetroffen, 4 van hen worden bewaard in het Historisch National Museum te Sofia en de twee anderen in het klooster zelf.
Het klooster kerk werd gebouwd in 1835. Tijdens de opgraving werden fundamenten van een oude christelijke kerk zichtbaar waar onder het altaar een marmeren sarcofaag met menselijke resten, gospel en een kroon werd aan getroffen. De ontdekking leidde sommige onderzoekers op het idee dat dit het graf zou zijn van de Bulgaarse koning Boris I. Volgens andere bronnen, is koningin Mara daar terug getrokken na de dood van haar partner Sultan Murad en later is het dorp vernoemd naar haar… Maryan.

markov-raiuv-rots

Markov – Raiuv rots

Het is een enorme steen waarvan verteld wordt dat deze daar gegooid is door de sterke Koning Mark. Het eco pad dat start op een 3 km ten zuiden van Elena in de richting van het traject Elena – Tvarditsa, leidt ons naar de ” Markov – Raiuv” rots. Dit heiligdom is gelegen op de top van een heuvel (740 meter), omgeven door een eik – en haagbeuk bos. Hij is maar liefst 6 m lang; 3,5 m breed en 3,2 m hoog.

watervalvanhristivtsi

De waterval van Hristivtsi

Deze pracht is gelegen aan de rivier de Miykovska, op het grondgebied van het Elena Balkan gebergte. In 1974 is het uitgeroepen tot een beschermd natuurgebied.

chumerna-piek

Chumerna piek

Deze behoort tot één van de hoogste toppen in het centrale Balkan gebergte – 1536 meter. Het is een afgelegen piek in het deel van de Elena – Tvardishki berg. Het is ook gekend voor zijn skipistes met comfortabele skiliften.
Andere pieken in de nabijheid van Elena zijn Ostrets en Simanovo, waar u ook naar hartenlust kan wandelen.

yovkovtsidammeer

Yovkovtsi Dam Meer

Dit meer is gelegen nabij het centrum van Elena. Zowel voor vissers ( vergunning kan je in Elena aanvragen) als voor de genieters die graag even een wandeling maken met al dan niet een goeie picknick erbij.

velinko

Veliko Tarnovo

Een stad gelegen in Noord- Bulgarije in de vallei van de rivier Yantra.
Veliko Tarnovo is een van de oudste steden van het land, haar geschiedenis gaat terug tot meer dan vijfduizend jaar geleden, dat wordt bewezen door archeologische opgravingen.
De opleving van Veliko Tarnovo is gerelateerd aan de periode van het Tweede Bulgaarse Rijk ( 1185-1393). In 1185 werd de stad tot hoofdstad van het gerestaureerde Bulgaarse land verklaard door de gebroeders Asen en Petar. Dit betekende het einde van de 167 jaar durende Byzantijnse heerschappij.De nieuwe hoofdstad ontwikkelde snel, in de 12e – 14e eeuw was het de meest onoverwinnelijke Bulgaarse vesting, evenals het culturele en intellectuele centrum van Bulgarije.
Het belangrijkste monument van cultuur in Veliko Tarnovo is het middeleeuws fort “Tsarevets”, gelegen aan de gelijknamige piek, aan drie zijden omgeven door de rivier Yantra. Opgravingen tonen aan dat het een echte middeleeuwse stad was, hoewel het is omgeven door een versterkte muur was het geen fort. De ruïnes van het paleis, de kerk “St. Petka “, meerdere woon-en economische gebouwen, waterreservoirs en de strijd torens zijn terug te vinden. De residentie van de patriarch was op het hoogste deel van Tsarevets, en zijn kerk ” De Hemelvaart van Christus ” was ook in de nabijheid.

tsarevets

Veliko Tarnovo is ook beroemd om haar vele orthodoxe tempels. Een van de meest karakteristieke middeleeuwse kerken is de tempel “St. Veertig Heilige Martelaren”, gebouwd ter ere van de overwinning van tsaar Ivan Asen II (1218 – 1241).
Enkele van de meest populaire Bulgaarse kloosters: Patriarsheski, Preobrazhenski, Arbanashki, Plakovski, Kapinovski, Kilifarevski, enz. , zijn gelegen in de nabijheid van de stad.
Architectonisch gezien, het oude deel van de stad neemt de bezoekers mee naar het verleden. Wandelen langs Gurko straat of Samovodskata Charshia ( de ambacht straten). Waar de huizen zo een 200 jaar geleden gebouwd zijn en de sfeer rond de gebouwen is nog steeds te voelen. De plaats is een soort complex met ambachtelijke werkplaatsen souvenir winkels en galerijen.
Het grotere deel van de plaatselijke musea, bevinden zich in het oude gedeelte van de stad. Enkele van de meest interessante van hen zijn; het Archeologisch Museum, het Museum van Revival en Constituante, Museum van Hedendaagse en Meest Hedendaagse Geschiedenis, het Sarafkina Huis, het Museum Huis van PR Slaveykov, de Stambolov Inn, de herberg van Hadzhi Nikoli, etc.

arbanasi

Arbanasi

De architectonische reservering Arbanasi ligt op een afstand van slechts 6 km van Veliko Tarnovo. Het oude dorp heeft prachtige architecturale monumenten van het tijdperk van de Bulgaarse Revival, waaronder oude kerken en prachtige groene tuinen gevuld met bloemen.